Webbapplikationer (en förklaring) was last modified: dec 14th, 2015 by Albin Kiland

Webbapplikationer (en förklaring)

16
nov
2011
Albin Kiland blogg

Du kanske har läst här på vår webbsida att vi på Bixue kan skriva applikationer(program) för Windows, Mac OS X samt Linux och webben! Jag hade tänkt reda ut detta lite så ni inte behöver klia er så mycket i huvudet över vad vi menar med webbapplikationer.

Självklart vet du vad ett vanligt program på datorn är! Word, Excel, Firefox, iTunes etc.
För att förklara en webbapplikation så kan de jämföras med ett vanligt program på datorn, fast du slipper att installera det på alla de datorer som ev behöver det. Om vi leker med tanken att du anlitat oss för att skapa ett skräddarsytt ordersystem som ska hantera alla era inkommande ordrar i företaget.
I många fall skapas då detta system till en viss plattform(Windows, Mac, Linux) vilket innebär att samtliga datorer som behöver tillgång till ordersystemet måste vara av samma typ…..såvida vi inte skapar en webbapplikation istället!

(varning för tekniska termer)
En webbapplikation är ett binärt program som vilket program som helst med den skillnaden att det inte exekveras på den dator som behöver det. Istället körs programmet på en webbserver som sedan kommunicerar med den webbläsare som du använder för att komma åt programmet.
När programmet startas visas det för dig i din webbläsare, som en hemsida ungefär.

Detta underlättar enormt i de miljöer som använder sig av många olika plattformar samtidigt då webbapplikationer är platformsoberoende. Det enda som krävs är en webbläsare modell nyare som stöder HTML5, CSS3 samt JavaScript(t.ex Safari, Firefox, Chrome) och självklart en internetuppkoppling.
Det finns vissa krav på den webbserver som skall exekvera programvaran och där har vi på Bixue samarbete med en high-end provider som uppfyller dessa krav om ni inte har tillgång till egen webbserver.

Ännu en fördel med webbapplikationer är att de även kan anpassas för mindre skärmar så att ni kan köra dem på en smartphone eller surfplatta som t.ex. en iPhone, iPad! Anställda skulle därmed kunna använda programmet även om de är på resande fot. Tänk om era säljare skulle kunna vara ute på möten med kunder och kunna knappa in ordrar på plats hos kund!

Plattformsoberoende applikationer skulle mycket väl kunna ses som en del av Web 3.0!

Jag hoppas att jag lyckats förklara vad en webbapplikation är på ett hyfsat bra sätt!

För att testa ett program vi på Bixue skapat kan du klicka här! Då får du testa att använda vårt tvättbokningssystem, Infuse Online LBS.
Hör av dig till oss om du har några funderingar eller vill bolla idéer.

Ha dé!