Att skapa webb was last modified: dec 14th, 2015 by Johan Aineland

Att skapa webb

19
nov
2011
Johan Aineland blogg

Tänk om det bara var så enkelt att bygga webb att det du skapade gav precis samma resultat i vilken webbläsare du än valde. Tyvärr är det inte så enkelt, utan vi måste ta hänsyn till ett antal olika renderingsmotorer som det kallas. Enkelt förklarat är det att olika webbläsare har olika sätt att tolka webbinnehåll på. Några exempel på renderingsmotorer är Trident (Internet Explorer), WebKit (Safari) och Gecko (Firefox).

Det handlar om vad de olika webbläsarna klarar av att tolka. Samtidigt som man vill bygga en modern webb med den senaste tekniken (HTML5 och CSS3), vill man kanske inte ge en sämre webbupplevelse för webbläsare som inte stödjer detta. Det som återstår att göra då är att anpassa webbyggandet efter både det moderna och det föråldrade.

Det man rent praktiskt då får göra är att man bygger olika stilmallar som läses in för just den aktuella webbläsaren samt en del andra tricks. Vår egen webb är byggd så att alla moderna webbläsare (t. ex. Firefox, Safari och Chrome) måste användas för att få den maximala upplevelsen, men att man även med t.ex. Internet Explorer 7 och uppåt ska få en tillfredsställande upplevelse. Internet Explorer 6 är alldeles för föråldrad för att kunna göra något vettigt med, det tycker t.o.m Microsoft själva. Kika in på ie6countdown.


webbläsare